Suntem permanent în pas cu dezvoltările ce se produc în economia digitală, de aceea avem grijă ca prietenii mei să meargă în pas intensiv cu efectele pozitive ale cripto-monedei! Vin cu o explicație: ce este cripto-moneda, ce loc ocupă în nevoile comunității universale,care sunt avantajele ei...Rog să comentați și să vă înregistrați în landtagul meu: Stimați prieteni al grupului din Facebook Criptomon ”Sănătatea și Siguranța”. Statul Republica Moldova ce găsește în devenire! Sistemul democratic, siguranța de libertate, sănătatea populației, indicatorii economici și sociali per persoană sunt la nivelul critic. De-aceia doresc, împreună, să abordăm unele probleme sistemice pentru a ajuta neamul nostru, de a deveni mai siguri în utilizarea potențialului ce îl avem actual. Se cunoaște profund, deja în lume,în ce risc se găsește sistemul financiar-bancar!Populația a sărăcit considerabil. Managementul sistemic lipsește.
Recent, am devenit interesat de subiectul ”criptomoneda” sau moneda digitală din limba engleză ”cryptocurrency”.
Ce este criptomoneda?
Criptomoneda reprezintă un sistem de plată electronic, ce a fost creat în anul 2009, de către japonezul Satoshi Nacomoto. Pe scurt vorbind, tranzacțiile de informație digitală, de fapt banii virtuali, sunt securizați cu ajutorul criptografiei făcând imposibilă contrafacerea ei. Tranzacțiile de monedă virtuală au loc între portofele virtuale (electronice) deschise de fiecare persoană fizică. El devine bancher și proprietarul criptomonedei. Așadar, fiecare portofel electronic ce este deschis în compiuterul personal va primi o ”cheie privată” care este produsul criptografiei. Posesorul chiei-cripto o primește înregistrându-se, de la companie și este înregistrată în Blokchain. Această cheie privată impedică ”alterarea”, modificarea tranzacției de către o altă persoană, acest lucru făcând ca tranzacțiile să fie extrem de sigure! Moneda digitală nu e deținută de nimeni. Valoarea monedei electronice este dată de comunitate, de cerere și ofertă. Spre deosebire de banii de hârtie și de metal (adică fizici) care sunt deținuți de Banca Națională, moneda digitală face parte dintr-un sistem descentralizat, fără să aibă vre-o autoritate centrală.. Astfel tranzacțiile sunt anonime, criptate și sigure, fără a exista riscul furtului de identitate. Cantitatea de criptomonedă ce poate fi generată este limitată, fapt ce previne inflația!Moneda digitală este creată de IT mineri (programiști) sub anumit algoritm în cifre, totodată poate fi cumpărată și vândută la bursa internă și externă.
Criptomoneda și locul pe care îl ocupă în lume?
Defapt toată veața mea de profesor de macroeconomie, instituții statale, inclusiv la BNM, a fost direcționată spre cunoașterea fenomenelor economice și flucsurilor monetare.După cum sa dovedit, în lume sunt mai mult de 700 criptomonede. Primele locuri , reeșind din indicatorul de capitalizare le ocupă: Bitcoin,Onecoin,....Swisscoin
Capitalizarea Bitcoinului se ridică în prezent la mai mult de 10 miliarde$. În comunitatea monedei Bitcoin nu este proprietarul, el nu aparține statului sau unui individ.
Am fost surprins când am aflat că Bitcoin actual, după prețul lui ajunge aproape la 600 $, și că, la sfârșitul anului 2013, valoarea Bitcoin Запись удалена